Verduurzaming bouwmachines

Voor een toekomstbestendige bouwsector die minder stikstof uitstoot, is verduurzaming van bouwmachines en bouwlogistiek essentieel. Schoner bouwmaterieel zorgt voor schonere lucht en daarmee een gezondere omgeving. De uitstoot moet in 2030 met 60% zijn gedaald ten opzichte van 2018. (bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Bouwmachines spelen een belangrijke rol in het verminderen dan wel elimineren van fijnstof, stikstof en CO2. 2030 lijkt nog ver weg, maar inmiddels zijn er steeds meer opdrachtgevers die hun eisen voor uitstoot van machines op de bouwplaats hebben aangescherpt. Het kan zinvol zijn om ouder materieel eerder te verbouwen of te vervangen om voor een project in aanmerking te komen. Als machinebouwer willen wij bij de transitie naar een schonere bouwplaats een actieve rol spelen, enerzijds als kennispartner, anderzijds door het ontwikkelen en bouwen van machines met minder of geen uitstoot.

Uw wensen staan centraal

Onze ambitie is het delen van kennis over duurzaamheid met onze relaties. Zo hebben wij een werkgroep ‘Duurzaam (ver)bouwen machines’ samengesteld uit medewerkers die veel expertise en ervaring hebben van en met duurzaamheid. Deze werkgroep richt zich expliciet op ontwikkelingen en regelgeving rondom ombouw van bestaande of nieuwe machines. Daardoor kunnen wij u adviseren over de meest optimale en duurzame oplossing specifiek gericht op de machine en de werkzaamheden die u ermee verricht. Door delen blijft deze kennis zich ontwikkelen.

Wij denken graag met u mee om uw machine om te bouwen naar een schonere versie of om een nieuwe schone(re) machine te ontwikkelen en te produceren. Hierbij beperken we ons niet tot één technologie maar kijken we met een open blik naar de wensen die u heeft. Denk daarbij aan het vermogen wat nodig is en de werkzaamheden die de machine zal gaan uitvoeren.
Daarna bekijken we samen welke van de onderstaande technologieën het meest passend is voor uw situatie:
– Elektrificatie (met of zonder accupakket)
– Elektrificatie (accupakket) met range extender (hybride)
– Ombouw naar Stage V dieselaandrijving
– Waterstof als energiedrager voor elektrificatie
– Bi-Fuel met gebruik van fossielvrije brandstof en waterstof

Bij het ontwikkelen en bouwen van machines putten we uit eigen ervaring. In 2022 introduceerden wij de eerste elektrische Sennebogen 653 rupstelescoopkraan. Hiermee kunt u tot 14 uur aaneengesloten werken. Deze kraan bespaart tot maar liefst 23 ton CO2 per jaar. Daarna volgden nog een aantal projecten waarbij we duurzame technologieën hebben toepast. We vertellen u er graag meer over tijdens een persoonlijk gesprek.


Financiële voordelen

Overweegt u uw bestaande machine aan te passen naar een duurzame variant of denkt u aan het uitbreiden van uw machinepark? Wellicht komt u in aanmerking voor subsidie of een andere tegemoetkoming. Wij informeren u graag hierover. Bel of mail uw contactpersoon of vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.

Meer informatie nodig?

Neem contact op met één van onze medewerkers!
Of vul onderstaand formulier in, dan bellen wij u terug.