Case: Oplossing voor geluidsarm heien

Op het bouwterrein aan het IJ in Amsterdam wordt hard gewerkt aan de volgende aanwinst voor Overhoeks. Vermindering van de geluidsbelasting was hierbij van groot belang. Voor dit project zijn eerst stalen damwanden geplaatst met Silent Pilers. Om ook het heien zo geluidsarm mogelijk te laten verlopen wordt er gewerkt met speciaal ontwikkelde geluidswerende mantels en geluidsschermen, die door Van den Heuvel uit Werkendam ontwikkeld werden.

Directeur Marc Timmerman: “Met name in dichtbevolkte stedelijke gebieden, waar gebouwen dichtbij of gewoon tegen elkaar aan staan, is er veel vraag naar trillingvrij funderen. Toen de klant aanklopte met de vraag het geluid en de trillingen van het heien omlaag te brengen, gingen onze engineers direct aan de slag.”

Gebruik

Van den Heuvel heeft voor dit project een geluid reducerende mantel voor heihamers ontwikkeld. Daarnaast ontwikkelden ze een speciale heimuts met daartussen een kunststof slagprop, die zorgt voor een afname in trillingen en geluidsoverlast. De productie van drie mantels werd in Werkendam uitgevoerd, alsmede de nodige modificaties aan de hamers.

“De geluidsmantel wordt gemonteerd aan de hydraulische hamer. De mantel omvat de hamer, de slagprop en de heimuts. Afhankelijk van de grootte en vorm van de heipaal moet een passend type heimuts worden gekozen. De geluidsmantel is bevestigd aan de hamer en niet rondom de paal, waardoor men tijdens het heien goed zicht behoudt op de paal,” legt Timmerman uit.

Stil en effectief

Onlangs werd er op het bouwterrein een meting gedaan, waarvan de resultaten uitstekend waren. Elk deel van de geluid beperkende middelen leverde een demping op van maar liefst 6dB. “Onze geluidsmantel en heimuts hebben bij dit project gezorgd voor een afname in trillingen en geluidsoverlast met maar liefst 6 dB per onderdeel. Het omgevingsgeluid is gereduceerd tot grenswaarden die acceptabel zijn voor de omliggende huizen,” aldus Timmerman.

Maatwerk

Van den Heuvel is een gespecialiseerde maatwerkleverancier, die zich als geen ander kan inleven in gewone en ongewone situaties. De eigen ontwerp-, teken- en engineeringsafdeling zorgt ervoor dat het bedrijf de best passende machine voor elk project kan ontwikkelen. De vakmensen in de werkplaatsen en in de spuiterij maken van het ontwerp een hoogwaardig eindproduct volgens specificaties van de klant.

Klant: Voorbij Funderingstechniek
Categorie: Heien & Funderen

Blijf op de hoogte: meld je aan voor maandelijkse updates, meer niet!