Topscore voor Sennebogen 5500!

In Seldensate, aan de rand van Waalwijk, bouwt aannemer Hendriks Coppelmans 28 huurwoningen voor woningbouwvereniging Cascade. Deze Nul op de Meter (NOM) woningen staan in de nieuwbouwwijk Lommerrijk en worden prefab gebouwd. Bij deze woningen wordt de energie die nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en huishoudelijk verbruik door de zonnepanelen op de woning opgewekt. De woningen worden voorzien van warmtepomp, zonnepanelen en een warmteterugwinventilatie-systeem (WTW). Hendriks Coppelmans heeft Samonco ingeschakeld voor het plaatsen van de prefab delen. Samonco is een montagebedrijf uit Bree (B) en gespecialiseerd in het plaatsen van prefab betonelementen voor utiliteitsbouw, industrie en woningbouw.

Centraal, midden tussen de bouwsteigers, staat de Sennebogen 5500 rupshijskraan van Samonco. Deze vakwerkgiekkraan verricht alle voorkomende werkzaamheden zoals het tillen en hijsen van de prefab wanden, vloeren en daken. De prefab platen variëren in gewicht van 2,5 ton 9 ton.

In de cabine vinden we Johan Kerkhofs, de machinist van deze 180 ton wegende kraan. We vragen Johan naar zijn ervaringen met de kraan.

Hoelang ben je al machinist?
Ik doe dit werk nu 36 jaar. Nadat ik uit dienst kwam ben ik als machinist gaan werken. Ik heb 33 jaar ervaring als machinist en ook met kranen van een ander Duits merk gewerkt. Vanaf 2020 zit ik op een Sennebogen kraan.

Dat zal wennen zijn geweest. Hoe bevalt het?
Ik was eerst sceptisch en had er niet zoveel vertrouwen in. Maar dat veranderde al snel. De kraan is flexibel inzetbaar en heeft een groot hijsvermogen. De cabine is degelijk en comfortabel. Er zijn geen overbodige knopjes en is gewoon heel compleet

Je werkt al langere tijd als machinist en bent nog steeds erg enthousiast. Heeft dat met de kraan te maken?
Ik ben er trots op met deze kraan te werken. Door de kraan heb ik zeker heel veel plezier in mijn werk. En dat is ook belangrijk want ik breng meer tijd door in de cabine dan in mijn woonkamer.

Zijn er ook minpunten?
Als ik toch iets moet noemen, is het de camera. Bij de ballast zit een camera die na 3 maanden al kapot was. Dit is netjes opgelost.

Waarom is specifiek voor deze machine gekozen?
Omdat deze machine dicht bij een hoog gebouw kan komen, voor Samonco is dit belangrijk. Je krijgt echt heel veel hijscapaciteit met deze machine.  Ook heb ik begrepen dat deze machine zeer concurrerend was qua prijs.

Hoe presteert de kraan?
In 1 woord: geweldig! Ik ben er heel tevreden over. Deze kraan met jib is tot wel 30 tot 40% sterker dan andere vergelijkbare kranen met jib. Op deze bouw werkt de kraan alleen niet op vol vermogen want de prefab platen wegen 2,5 ton tot 9 ton en de kraan heeft veel meer capaciteit. Maar soms heb je deze projecten en je wilt ook niet dat de kraan stilstaat.

Heb je als afsluiting nog iets te melden over de kraan?
Als ik een cijfer mag geven van 1 tot 10 geef ik de kraan een 9,5. Die halve punt is vanwege de camera.

Wilt u meer informatie over Sennebogen hijskranen? Kijk dan hier of download de documentatie van de Sennebogen 5500 vakwerkgiekkraan.

Sennebogen
Categorie Hijskranen

Blijf op de hoogte: meld je aan voor maandelijkse updates, meer niet!