70 ton telescopische rupskraan voor damwandinstallatie onder hoogspanningslijn

Heibedrijf M. Kool BV uit Wilnis in Nederland is al meer dan 45 jaar specialist in funderingswerkzaamheden. Zij hebben nu van hun klant VOBI de opdracht gekregen om damwanden te plaatsen voor de bouw van een nieuw gemaal in het Westland. Dit zou voor de specialisten geen probleem zijn geweest als er niet een laaghangende hoogspanningsleiding in het spel was geweest. Op deze uiterst complexe bouwplaats overtuigt de 70t telescopische rupskraan van Sennebogen zijn veelzijdigheid en precisie.

Voor het Nederlandse bouwbedrijf Heibedrijf M. Kool BV is het altijd belangrijk geweest om wat hun materieel betreft voorop te lopen in de technologie, om hun werk op een eigentijdse, duurzame manier en zonder onnodige overlast door trillingen of geluid te kunnen uitvoeren. Tot hun machinepark behoort al sinds 2011 een Sennebogen 643 telescopische rupskraan, die zich sindsdien meer dan bewezen heeft. Toen vorig jaar de behoefte aan een grotere kraan werd vastgesteld, kozen ze opnieuw voor het beproefde telescopische rupskraanconcept van SENNEBOGEN en kozen ze voor een 673 E met een draagvermogen van 70 ton, die onder meer ook indruk maakt door zijn uitstekende transportflexibiliteit en korte opbouwtijd ter plaatse.

 

NAUWKEURIGE MONTAGE ONDER HOOGSPANNING
Het project in het Westland is veeleisend omdat het pompstation – en dus ook de stalen damwanden die tijdelijk nodig zijn voor de keermuur – onder een hoogspanningsleiding moeten worden gebouwd, wat een duidelijke beperking van de werkhoogte betekent. Hier kan de volvermogensgiek welke in de meeste Sennebogen telescoopkranen op rupsen aanwezig is zijn sterktes laten zien, omdat hij zelfs bij volle belasting traploos kan worden in- en uitgeschoven en precies in de gewenste montagepositie kan worden gebracht. Uit veiligheidsoverwegingen werd er ook voor gekozen om de damplanken niet in hun geheel, maar als kleinere segmenten te monteren en pas ter plaatse aan elkaar te lassen. Om toch de nodige stabiliteit te garanderen, worden de vier- en vijfsegmenten afwisselend geplaatst, zodat de lasnaden van de aan elkaar gelaste wanden verspringen.

Extra veiligheid bij dit delicate werk wordt niet alleen geboden door het feit dat de grote en comfortabele Maxcab standaard in een hoek van 20° naar achteren kan worden gekanteld, waardoor de bestuurder steeds een optimaal zicht op zijn lading heeft, maar ook door de begrenzing van het werkgebied door middel van de zogenaamde “Virtual Wall”. Deze geeft een signaal aan de bestuurder als de telescooparm op het punt staat het vooraf gedefinieerde gebied te verlaten en te dicht bij de elektriciteitsleiding te komen. Bovendien informeert het scherm in de cabine de bestuurder op betrouwbare wijze over de exacte positie van de giek.

 

DE ALLROUNDER OP DE BOUWPLAATS
De flexibele telescopische rupskraan brengt echter niet alleen de stalen damwandplanken in positie, maar wordt door zijn combinatie van compactheid en hoog draagvermogen ook ingezet voor alle hijswerkzaamheden op de bouwplaats. Dankzij de mogelijkheid om te bewegen met een last tot 100%, een bekend kenmerk van het telescopische rupskraanconcept in het algemeen, is deze multitasking meester voorbestemd om de trilnaalden en aggregaten naar de bouwplaats te transporteren, rekening houdend met de beperkte werkhoogte, zodat ze later kunnen worden gebruikt. Dit is zelfs mogelijk bij een helling van 2° en 4°. Bovendien moest juist op dit werkterrein ook nog een aarden wal worden opgetrokken – ook geen probleem voor de 673 E. Heibedrijf M. Kool maakt optimaal gebruik van de kwaliteit en veelzijdigheid van het machineconcept.

Om ervoor te zorgen dat de kraan ook probleemloos kan worden ingezet voor de funderingswerkzaamheden zelf, koos het bouwbedrijf voor de optionele 2e lier. Hiermee kan het hydraulische trilblok van 4.000 kg met de hoofdlier worden gehesen, terwijl tegelijkertijd de tweede lier kan worden gebruikt om de damwanden te heffen. Beide hoofdlieren hebben een trekkracht van 50 kN (4e positie) en een kabelsnelheid van maximaal 115 m/min. Het trilblok wordt tenslotte gebruikt om de elementen in de grond te drijven en de toekomstige constructie te ondersteunen. Voor een goede stabiliteit bij een geringe bodemdruk zorgen de 6 m lange en 700 mm brede rupsbanden, die kunnen worden uitgeschoven tot een maximale spoorbreedte van 4.800 mm.

Heibedrijf M. Kool verzorgt in samenwerking met Kool Grondverzet de complete realisatie van bouwputten. De goede ervaringen op het gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid gaven de doorslag om weer voor een telescopische rupskraan van SENNEBOGEN te kiezen. Ook de uitstekende lange termijn relatie en goede service van dealer Van den Heuvel, aan wie Kool een diepgaande productkennis toeschrijft, speelden hierbij een belangrijke rol. Heibedrijf M. Kool gebruikt de 673 voor zowel hijs- als funderingswerkzaamheden, waarmee de machine zich heeft bewezen als een ware multitasking meester.

Klant Heibedrijf M. Kool BV
Categorie Hijskranen

Blijf op de hoogte: meld je aan voor maandelijkse updates, meer niet!