Slim en stil bouwen aan Harderweide

Holland Scherm is specialist in geluidsbeperkende oplossingen langs wegen, spoorlijnen en industriegebieden. In opdracht van overheden en ontwikkelaars realiseert het bedrijf innovatieve schermen die geluidshinder verminderen en bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Een actueel voorbeeld is het geluidsscherm dat zij bouwen langs de A28 ter hoogte van de nieuwe woonwijk Harderweide bij Harderwijk.

Geluidsscherm voor een gezonde leefomgeving
Het geluidsscherm is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Harderweide en wordt gerealiseerd in opdracht van de gemeente Harderwijk. Het doel: verkeersgeluid beperken en een aangename, stille woonomgeving creëren voor huidige en toekomstige bewoners.

De aanpak is vooruitstrevend. Er wordt gewerkt met prefab betonnen panelen, die snel en efficiënt op hun plek worden gezet. Een deel van het scherm staat op een acht meter hoge grondwal, het andere deel op maaiveld. In totaal worden 880 betonnen schermpanelen en 100 glaspanelen geplaatst. De panelen wegen circa 770 kg per stuk. Bovenop het scherm komt over de volledige lengte een WHIS-top geluidsdiffractor, waardoor de schermhoogte met twee meter lager kan blijven. Een geluidsdiffractor is een speciaal profiel dat geluidsgolven afbuigt en daardoor dezelfde geluidsreductie biedt als een twee meter hoger scherm, maar dan zonder extra hoogte.

Volledig emissieloos bouwen
Vanwege de ligging naast het Wolderwijd – een Natura 2000-gebied – was een stikstof- en CO₂-vrije uitvoering essentieel. Daarom koos Holland Scherm bewust voor emissieloos materieel, waaronder de elektrische Sennebogen 653 rupstelescoopkraan. Deze kraan wordt ingezet voor het hijsen en positioneren van stalen kolommen, betonnen panelen, glaspanelen en WHIS-top-elementen. Dankzij de pick-and-carry-capaciteit is de machine ideaal voor het langgerekte en krappe werkterrein langs de A28.

Ervaring in de praktijk
De eerste ervaringen met de elektrische kraan zijn positief. “De machine bevalt goed: hij werkt stil en zonder geluidshinder. Bovendien kunnen we met een volle accu twee dagen vooruit. Het snelladen is echt een groot voordeel,” aldus Jan Willem Post, uitvoerder bij Holland Scherm.

De keuze voor deze kraan werd mede bepaald door het bereik. “In eerste instantie overwogen we een elektrische verreiker, maar die haalde de benodigde afstand niet. Dankzij het bereik van de Sennebogen kraan konden we de rijplaten verder van de grondwal leggen. De kraan heeft ruim voldoende overcapaciteit en dat werkt gewoon prettiger.”

Vooruitblik: meer elektrisch materieel
De investering in deze elektrische kraan past binnen de bredere duurzaamheidsstrategie van Holland Scherm. “We verwachten in de toekomst vaker elektrische hijskranen in te zetten, mits dit past binnen de wensen van onze opdrachtgevers. De kraan is weliswaar duurder dan een vergelijkbare dieselvariant, maar sluit perfect aan bij onze ambitie om emissieloos te bouwen.”

Samenwerking
De samenwerking met Van den Heuvel verliep volgens Holland Scherm soepel. “Goede begeleiding en duidelijke instructies. Tot nu toe zijn er geen aanvullende wensen: alles verloopt naar tevredenheid.”

Het project aan de A28 bij Harderweide laat zien hoe technische expertise, slimme materieelkeuzes en duurzame ambities samenkomen in de praktijk. Door te kiezen voor prefab bouw en volledig emissieloos materieel, toont Holland Scherm dat efficiënt bouwen en zorg voor de omgeving uitstekend hand in hand kunnen gaan.

Blijf op de hoogte: meld je aan voor maandelijkse updates, meer niet!